tisdag 20 mars 2018

Hemslöjds-X med maskor och stygn

Vilken trevlig kryssning det blev för mig och min väninna Louise! Det ordnas Hemslöjdsresor till världens alla hörn, men för just denna resa var det premiär, en lyckad sådan! Jag tyckte någon sa att vi var ca 200 personer. Intresset för stickning och andra handarbeten är stort. 

Kryssningen bjöd på en god middag, föredrag och workshops och inte minst gemenskap med andra handarbetsnördar. Flera författare till böcker, som getts ut på Hemslöjdens förlag, fanns ombord, presenterade böcker och ledde workshops.

Första workshopen var på måndagsförmiddagen. Halva gänget gick på storföreläsning och workshop i broderi. Andra halvan delade upp sig på åtta olika grupper, där man kunde välja olika program: sy väskor, sticka och virka i olika tekniker, sy rya och brodera. Jag hade tänkt mig Brodera fritt på ylle, men det programmet var fulltecknat och jag valde detsamma som Louise, nämligen Brodera bottensömmar. Jag visste inte ens vad bottensömmar var. Jag fick för ändamålet köpa en ny sybåge; en sådan har jag inte använt sen jag gick i slöjden och kämpade med att sy hålsöm på örngott. Den gav jag bort, jag trodde aldrig den skulle komma till användning mer.

Bottensömmar visade sig vara en riktigt trevlig teknik. Man börjar med att sy ett nät och fästa skärningspunkterna. Sedan fyller man på ett fantasifyllt sätt de rutor som bildas. Slutprodukten kan man sätta på en väska eller en kudde eller kanske på ett klädesplagg. Vår ledare Carina visade jätteläckra exempel vad det kan bli av den här tekniken.
Endast fantasin sätter gränser: broderi, applikation, tofsar...
Mitt första försök med bottensöm
En annan kursdeltagares alster


På eftermiddagspasset fanns samma utbud. Och nu blev det vår tur att lyssna på Britt-Marie Christoffersson. Hon har gjort utställningen Brodera på stickat som visats på olika håll. Vi fick se en video från utställningen och höra henne berätta om projektet. Vilken idé: att sticka och dekorera närmare 500 lappar! Nu har utställningen också kommit i bokform.
Vi hade fått i uppgift att sticka en provlapp hemma, nu fick vi garn och nål för att testa själva. Britt-Marie instruerade, och en videokamera ovanför hennes händer gjorde det möjligt för oss att se på storbildsskärm. Vi fick prova på flera roliga exempel på dekorationer. Idén är att kunna brodera på en kofta eller tröja för att piffa upp eller fixa till ett slitet plagg.
Några av de stygn vi fick prova på
Min provlapp efter workshopen.

Tiden gick såååå fort, fullt program hela tiden. Men Louise och jag tog i alla fall en liten morgonpromenad på båten på måndagsmorgonen, innan vi lämnade Mariehamn. När vi anmälde oss till den här kryssningen i slutet på förra året, tänkte vi att det skulle vara vår, men isflaken flöt omkring. Idag säger almanackan att det vårdagjämning, och på söndag ställer vi om till sommartid: goda tecken på att det kommer en vår!

1 kommentar:

Unknown sa...

Du har gitt en god beskrivelse av Tema-dagen med Hemsløjdsresor.Forstår at det ble en trevlig dag!