fredag 8 april 2016

Sevärda världsarv i Zimbabwe

För ett par år sedan var jag på ett föredrag på Etnografiska museet om Stora Zimbabwe. Därför kändes det extra spännande att uppleva det på plats.  Inte kunde jag tro då, att jag skulle komma dit. (Klicka gärna på länken och läs vad jag skrev efter föredraget!)

När européerna upptäckte platsen trodde de inte att de mäktiga ruinerna kunde vara byggda av afrikaner. Man trodde att det måste finnas en koppling till medelhavsområdet eller något bibliskt som t ex drottningen av Sabas palats. Men nyare forskning har visat att ursprunget är sydafrikanskt. Stora Zimbabwe var centralort i kungadömet Shona och härifrån bedrevs en omfattande handel av elfenben, guld och andra metaller. De fynd man gjort av keramik och glaspärlor visar på kontakter med både araber och kineser. Under fyra århundraden var detta ett viktigt politiskt och ekonomiskt centrum.
 



Zimbabwe betyder just "hus av sten" på shonaspråket. Nu är Great Zimbabwe inte ensamt i sitt slag, men det största, och har därför fått detta namn. När landet blev självständigt 1980 fick detta historiska monument ge namn åt landet (som tidigare hette Rhodesia).
Den runda Great Enclosure är den del som restaurerats mest. Där imponeras man av murarna upp till 11 m höga, total längd på den yttre muren är 250 m. Att forma stenar som passar in i konstruktionen och utan murbruk få till denna kurviga mur, vilket arbete!

Passage med höga svängda murar byggda utan murbruk


Imponerande bygge med dekorativa mönster


Mycket har blivit hårt åtgånget vid tidigare utgrävningar när man letat guld och andra skatter. Men ett 10 m högt koniskt torn alldeles massivt är ganska orört (till vänster i bilden ovan). Till vilket ändamål detta har byggts vet man inte.


Vi besökte också Khemi nära staden Bulawayo. Khemi var huvudstad i ett rike som växte fram efter det att Stora Zimbabwe hade övergetts. Khemis storhetstid var 1450-1650. Även där bodde kungafamiljen på kullarna med storslagen utsikt, och övriga befolkningen nedanför.
Ingången till kungapalatset i Khemi
Imponerande murar
Stenar lagda i vackra mönster i Khemi
Både Stora Zimbabwe och Khema är världsarv. Zimbabwe håller på att bygga upp sin turism och förhoppningen är att man kan få ekonomisk möjlighet att underhålla och restaurera dessa monument. När landets ekonomi var nere i botten flydde många välutbildade ur landet och för närvarande är det dåligt med resurser.

Nationalsymbolen för Zimbabwe är en stiliserad fågel, en kopia av en av de åtta fågelskulpturer i täljsten som man hittat på Stora Zimbabwe. Man vet inte vad de symboliserade, men tror att det var en rituell kungasymbol. Kanske man högg ut en ny fågel för varje ny kung. Av de åtta fåglarna är sju tillbaka, placerade i det lilla enkla museet. 
Typiska shonahyddor
I dalen (Valley Complex) låg några nybyggda runda shonahyddor. Vi fick ta del av shonafolkets tradionella musik och dans. Två av de sittande musikerna spelar mbira (tumpiano i en resonanslåda av kalebass).




Små fåglar jag köpte som souvenirer
Gruppen som ska ta sig upp till Hill Complex
Det krävdes lite extra ork att ta sig upp till ruinerna uppe på kullen, kungens residens. Det var ojämna trappsteg, man fick balansera på stenar som satt mer eller mindre fast och passera väldigt smala passager mellan murar och stora stenar. Det var intressant att se hur det antika murverket integrerats med de naturliga granitblocken. Guiden pekade på de extremt stora stenarna högst upp. Visst liknande det formen av en zimbabwe-fågel? Han hjälpte oss med fantasin genom att rita fågeln på marken.

Ingången till Royal Enclosure (original)

Ser du att guidens teckning liknar stenformationerna ovan?
Nedanför kungens residens såg man rester av en amfiteater för rituella aktiviteter såsom djuroffer, bön om nederbörd och kontakt med andevärlden. Här hade fågelstatyerna varit placerade på pelare runt om.



Vi kröp in i den rituella grottan under en överhängande klippa.  Kanske ett ställe för kungen att dra sig undan till, men ändå ha uppsikt över Great Enclosure. Om han ropade något härifrån hördes det ut över hela dalen, guiden demonstrerade det för oss och vi hörde ett tydligt eko.
  
Från grottan kan man se Great Enclosure därnere till vänster i bilden 


Den tvåveckors resa jag gjort i Zimbabwe och Sydafrika hade namnet Afrikas okända kungadömen. Ett skäl till att jag valde den, var just kombinationen av safari och tillfälle att få se den försvunna staden Stora Zimbabwe jag hört talas om.

Inga kommentarer: