måndag 15 juli 2013

Vävning - uppsättning av väven

Dags för vävning! Vi packade bilen med klippta mattrasor och vävlitteratur och gav oss iväg. Först fick vi montera ner väven i Norrköping och transportera den ner till Skåne, för att sedan montera upp den igen. Som tur var fick vi god hjälp av släktingar och vänner som gjort detta flera gånger förut.

Målet var att sätta upp och väva trasmattor. Min svägerska Eva ledde arbetet med god pedagogik. Det var många moment som skulle utföras och allt i rätt ordning. Jag hittade en av mors gamla böcker, Trasmattor och andra mattor, utgiven av ICA-förlaget 1955, väl sliten, omslaget var borta. Där fanns ett kapitel Uppsättning av väv. Jag läste då och då i den. För mig var det svårtillgängligt, som alltid med ett fackspråk, som man inte är förtrogen med, men Eva bekräftade: just så skulle det gå till. Min man dokumenterade då och då med kameran. Och nu ska jag försöka beskriva hur det gick till ... 

  • Varpning
Vi ville sätta upp 15 meter varp, vilket betydde fem varv på varpan.  Vi ställde fyra mattvarpsrullar i rad på en speciell ram och drog trådarna genom ringar i taket. Det gällde att hålla ihop de fyra trådarna och snurra jämnt på varpan. Nederst på varpan kring två pinnar, det s k skälet, lades trådarna som en åtta och så bytte man snurriktning på varpan. 61 snurrningar blev det.
    Jag kikar fram mellan varptrådarna
  • Förskedning
Varpen togs bort från varpen genom att man "handvirkade" ihop den till en lång fläta. Vi fördelade varpen på 75 cm (mattornas bredd) och drog trådarna genom skeden.
Eva och jag förskedar på bordet
  • Påbomning och solvning
Efter att varpen dragits på bommen skulle varje tråd träs genom en solvögla på rätt skaft. Eva gav mig en lektion i hur man läser en solvnota. För den enklaste vävningen (tuskaft) räcker två trampor men jag ska väva i rosengång också, och då behövs ytterligare fyra trampor. Det nedre rutnätet visar att det är 26 trådar som ger en mönsterrapport.
4 skaft och 6 trampor, så här ska det solvas och vävas!
En varptråd dras genom rätt solvögla
  • Skedning och framknytning
Varje tråd drogs genom skeden. Nu gällde det trasmattor, 245 trådar handlade det om allt som allt. Tänk så synkrävande både solvning och skedning måste vara om det gäller en bred duk i tunt garn.
  •  Upphängning av skaft och trampknytning 
Tramporna får kontakt med skaften med s k lattor. Eva knöt med kraftiga snören. Och efter en hel dags arbete var det sedan äntligen dags att börja väva ...
Klart för vävning!

Inga kommentarer: